הנך נמצא כאן:

הדרכת כלות

הדרכת כלות

הדרכת כלות היא מעין קורס מקוצר שמכין כלות לקראת חיי הנישואין: בהיבט הרגשי והפיזי כאחד. כלות שמתכננות להתחתן ברבנות תצטרכנה לעבור את ההדרכה הזו, הואיל והיא חובה מבחינת הרבנות הראשית כדי להשיא את בני הזוג הדורשת אישור הדרכת כלה.

במה עוסקת הדרכת כלה?

כדי לדעת מה זה הדרכת כלה, נראה את הנושאים העיקריים שבה:

  • שמירת נידה: הלכות נידה מקיפות את השעון הביולוגי החודשי של כל אישה. קיימים מצוות, היתרים ואיסורים והנחיות הלכתיות עבור שלב הוסת; ביצוע הפסק טהרה; שמירה והקפדה על שבעה נקיים; אופן הטבילה עצמו; וגם הנחיות הלכתיות לגבי אופן הזמן המותר ומצוות עונה ויחסי אישות.
  • טבילה במקווה: הליך הטבילה במקווה כולל כמה שלבים: הכנה לטבילה; הטבילה עצמה; הלילה שלאחר הטבילה. הממוקדים בעיקר בבדיקות הטהרה שיש לבצע לאורך שבעת הנקיים ובזמן שלפני הטבילה. על האישה להתנקות ככל האפשר, כמו שהיא מורגלת לעשות וככל שהדבר עומד בדרישות ההלכה. לרוב, יהיה עליה להסיר או לחדש לק, להסיר איפור, לגלח שערות במקומות בהם היא רגילה להסיר, וכן הלאה. גם הטבילה עצמה מחייבת לימוד הלכות: בנוגע למספר הטבילות הדרושות ולזמן שבו צריך לברך או ליטול ידיים. בנוסף, יש ללמוד גם את ההלכות הקשורות בליל הטבילה ובמערכת היחסים האינטימית של הזוג.
  • ניהול משק בית וחיי זוגיות: לפעמים לימוד הדרכת כלות כולל גם לימוד, ייעוץ והנחייה אודות הדינמיקה בין בני הזוג ביחס לניהול משק הבית, בהיבט הכלכלי, ולחיי זוגיות באופן מיוחד, בהיבטים הרגשיים והחברתיים שבדבר: כיצד לייצר שיח נכון בין בני הזוג, לשמוח למרות הפערים ועוד.

מבחינת תוכן ההלכות, אין הבדל בין כלות חילוניות לדתיות. ועדיין, בהחלט יתכנו הבדלים: הדרכת כלה חילונית עשויה לשים דגש רב יותר על ההיבטים הרעיוניים שבהלכות, ואילו כלה דתיה תעדיף להתמקד יותר באופן קיום המצווה. בנוסף, כלה דתיה תפגוש באופן חריג בהנחיה כיצד לקיים מצווה כלשהי, בעוד הכלה החילונית לא בהכרח.

מהו האורך של הדרכת כלות?

אורך כל מפגש במהלך קורס הדרכת כלות נע בין שלושת-רבעי שעה לשעה וחצי, לרוב. כמות המפגשים משתנה לפי אופי הרבנית וסוג ההדרכה: הדרכת כלה יכולה לארוך מפגש או שניים, אבל הדרכה שתכלול גם התייחסות לזוגיות, למשק הבית ולטעמי המצוות, יכולה לארוך גם 6-8 למפגשים. התדירות, בדרך כלל, תהיה בין פעם בשבוע לפעם בשבועיים, עד שבוע או שבועיים לפני החתונה.

הרבנות הראשית מקיימת הדרכת כלות ואפשר להירשם דרכה בקלות קיימים גם ארגונים אחרים שמקיימים הדרכת כלות, וגם מדריכות פרטיות. כדי לבחור את מה שנכון לך, כדאי לך להתייעץ עם חברות שמכירות אותך ואת סומכת עליהן.

הדרכת כלות דרך הרבנות הראשית היא חינמית. המדריכות כלה פרטיות שעורכות קורס ארוך, מפורט ונרחב יותר, בעלויות משתנות.

כדאי לך לבחור את ההדרכה לפי הדברים שחשובים לך: האם חשובה לך קונקרטיות? שיח רגשי? הנגשת מצוות בדרך פשוטה ומפורטת?

סיכום

ההדרכה תכין את הכלות בצורה הטובה ביותר לחתונה ולמצוות שכלולות בה. ההדרכה חשובה מאוד: היא מה שתאפשר לך, ככלה, להגיע כמה שיותר מוכנה אל החתן והחתונה, ברצון ובשמחה. הדרכת הכלות מסבירה בצורה מפורטת ואיכותית איך לנהל מערכת יחסים זוגית, על כל מה שזה אומר. ההדרכה מתקיימת בדרך-כלל בלי החתן, כדי שהכלה תרגיש כמה שיותר בנוח; אבל לפעמים אפשר לצרף גם אותו. הדבר החשוב ביותר הוא שאת, בתור הכלה, תרגישי כמה שיותר שמחה ומוכנה לקראת חיי הנישואין.