הנך נמצא כאן:

כתובה

מבין המוני הסידורים שיש לעשות לפני חתונה – אולם, קייטרינג, שמלה, צלם, הזמנות, טבעות, פרחים ועוד ועוד – כתובה לא תמיד עומדת בראש סדרי העדיפויות, וחבל שכך. בעוד שלמחרת האירוע השמלה מוחזרת לחנות, האיפור נשטף, התסרוקת מפורקת ומהאוכל לא נותר בדבר – הכתובה היא זו שתישאר עם בני הזוג עוד שנים ארוכות ותהווה את המזכרת הכתובה לאהבתם ולהתחייבות שלקחו על עצמם.

הכתובה עברה מספר גלגולים מאז נוסחה בימי קדם. הנוסח הכתוב שלה כמעט לא השתנה – אולם ממסמך משפטי לכל דבר ועניין, היא הפכה להיות בעלת משמעות סמלית בעיקר. היא נחתמת לפני החופה וניתנת לכלה במהלכה, כעדות לכך שבעצם חתונתה מובטח מצבה הכלכלי של האישה. עם זאת, בימינו נמנעים חלק מהרבנים מלציין את הסכום המפורש הרשום בכתובה, כדי למנוע מהכלה את המבוכה על כך ששווייה מוערך בכסף.

כתובה בימי קדם

כתובה היא בראש ובראשונה מסמך יהודי הלכתי, שמטרתו: לעגן את זכויותיה של הכלה, מפני גירושה בידי הבעל או משפחתו. זאת, היות ובימי קדם לא היו נשים זכאיות להחזיק רכוש, ואישה מגורשת או כזו שבעלה נפטר, יכולה הייתה למצוא עצמה בחוסר כל. בהסכם הכתובה מתחייב הבעל לספק אוכל, לפרנס ולכבד את אשתו. כמו כן, נקבע בה סכום שעל הבעל לתת לאישה במקרה שיגרשה.

בימי קדם, נהוג היה לרשום בכתובה סכום מינימאלי של 200 זוז – שווה ערך לשנת עבודה – עבור כלה בתולה וסכום מינימלי של 100 זוז עבור כלה אלמנה או גרושה. על שטר הכתובה חותמים גם היום שני עדים כשרים, שצריכים להיות נוכחים בזמן שהחתן מוסר את הכתובה לכלה.

כתובה בימינו אנו

בימינו, במדינת ישראל, כתובה מעוקרת למעשה מתוכן משפטי. בחוק יחסי ממון בין בני זוג (התשל"ג 1973), נקבע כי כל אחד מבני הזוג רשאי לקחת איתו את הנכסים שהביא לקשר וכי נכסים שנצברו במהלך הקשר יחולקו בין בני הזוג.

עם זאת, לעיתים נדירות מעדיפה האישה לתבוע את סכום כתובתה. במצב כזה, אם בכתובה נכתב סכום שהחתן אינו יכול לעמוד בו, יכול בית הדין הרבני להתערב ולהפחית מסכום הכתובה. אולם גם סכום קטן מדי בכתובה אינו חוקי ולא יתקבל על ידי הרבנות.

נוסח כתובה

גם בימינו, כמו בימי קדם, מנוסחת הכתובה בארמית ולמעשה היא לא שונה בהרבה מהכתובות שהיו נהוגות בימי קדם. עם זאת, במהלך ההיסטוריה נקבעו נוסחי כתובה שונים בתפוצות ישראל השונות, בעיקר על רקע תוספות והתחייבויות שנדרשו על ידי הקהילה היהודית או בהתאם לסביבה בה היא ישבה.

בטקסים רפורמיים יכולים שני בני הזוג לנסח יחדיו את הכתובה והיא הופכת ממסמך המעגן את זכויותיה של האישה, למסמך בו מצהירים בני הזוג על אהבתם, על כוונתם להקים בית יהודי ועל העקרונות שינחו את חייהם המשותפים.

עיצוב כתובה

כמסמך שהיום אוחז במשמעות סמלית בעיקר – יכולים בני הזוג להזמין לעצמם כתובה המעוצבת לפי טעמם ורצונם, כזו שתהווה מזכרת יפה מיום הנישואין. ניתן למצוא כתובות המעוצבות בסגנון עתיק, כתובות מצוירות עם אלמנטים רומנטיים, כתובות המשלבות תמונות של בני הזוג ועוד.

לכן, למרות הלחץ, המתח ועומס הסידורים לפני החתונה – מומלץ בכל זאת לפנות זמן לחיפוש אחר כתובה ראויה, המעוצבת לפי ראות עיניכם. אחרי הכל, זהו המסמך המסמל יותר מכל את האיחוד ביניכם. לכן, כדאי שיביע את הקשר המיוחד שלכם.