הפרשת חלה לכלה

אם את עומדת בפני אירוע משמעותי בחייך כגון חתונה או לידה, או אפילו מבקשת לעצמך דבר כגון כניסה להריון, טקס הפרשת חלה הוא דרך נפלאה להוקיר תודה ולבקש ברכה. כלות רבות מקיימות את מצוות הפרשת חלה טרם הנישואין, כעין תפילה להקים בית בזוגיות טובה ומאושרת מלא שפע, פוריות, פרנסה טובה ובריאות.

לטקס הפרשת חלה יש סגולה וברכה המקדשת גם את הנוכחות בטקס ולא רק את בעלת השמחה,  חברות רווקות, נשואות, דודות וסבתות, כולן זוכות גם הן לברכה וסגולה עבורן.

 

מהי מצוות הפרשת חלה

הפרשת חלה (או תרומת חלה) היא מצווה שמקורה בתורה להפריש מכל מאפה חלק שיינתן לכהן כדי שיאכל אותו בטהרה, בדומה לתרומה. המצווה מופיעה בספר במדבר, פרק טו: "בבואכם אל הארץ.. והיה באכלכם מלחם הארץ תרימו תרומה לה', ראשית עריסותיכם חלה תרימו תרומה... מראשית עריסותיכם תתנו לה' תרומה לדורותיכם."

כיוון שבימינו לא ניתן לעשות או לאכול את החלה בטהרה, למעשה לא נותנים את החלה לכהן אבל ממשיכים להפריש את החלה מתוך תקווה וכוונה שבית המקדש ישוב ויבנה בקרוב. את חלק הבצק המופרש לרוב שורפים, כדין חלה טמאה.

מצוות הפרשה חלה היא אחת משלושת המצוות המיוחדות של נשים ובנות (המצוות האחרות הן שמירת נידה והדלקת נרות שבת). במשך מאות שנים, כל אימת שהן הכינו בצק ללחם עבור משפחותיהן, הפרישו הנשים היהודיות חלה מן הבצק.

 

איך עושים הפרשת חלה

טקס הפרשת חלה הוא טקס מיוחד ומרגש שכולל בתוכו נשים בלבד, המתכנסות לכבוד הפרשת חלה לכלה או הפרשת חלה מכל סיבה לשם ציון של כל אירוע משמעותי אחר.

שלבי הטקס הם

  • הכנת הבצק - כדי שהטקס יהיה לפי הנוהג המקובל על הבצק להיות מורכב מקמח העשוי לפחות מאחד מחמשת מיני הדגן – חיטה, שעורה, שיפון, כוסמין ו/או שיבולת שועל. מבחינת הנוזלים הבצק צריך לכלול כמות נכבדת של מים, אבל יכול להכיל גם ביצים, שמן ו/או יין. חשוב לשים לב שהבצק סמיך ועבה כיאה לבצק של לחם, וזאת להבדיל מבלילה דלילה להכנת עוגה. הבצג צריך לשקול לפחות 1.6 ק"ג. אם המשתתפות מכינות את הבצק בקערות נפרדות, עליהן לחבר את כל העיסות ביחד לפני הפרשת החלה.
  • נטילת ידיים ידיים לפני הפרשת חלה - אין צורך בברכה
  • מברכים את הברכה של הפרשת החלה ״בָּרוּךְ אַתָּה אדני אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹותָיו, וְצִיוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה.״ זהו גם הזמן לכל הבקשות, כולל ברכות לכלה.
  • נוטלים חלק קטן מהבצק ואומרים: "הרי זו חלה".
  • שלב השריפה - שורפים את החתיכה בתנור או על הכיריים ומשליכים לפח. ניתן לעטוף את הבצק בנייר כסף טרם השריפה אך חשוב לשים לב שבעת שריפת החלה בתנור אין להשתמש בו לאפיה.

 

מתכון להפרשת חלה

2 ק"ג קמח מנופה (אפשר לשלב קמחים: שיפון, שיבולת שועל, חיטה שעורה וכוסמין)

4 כפות שמרים יבשים

8 כפות סוכר

2 כפות מלח

5-7 כוסות מים פושרים לפי סוג הקמח  

1 כוס שמן

1 ביצה טרופה למריחה

מעט שומשום

 

אופן ההכנה:

  1. שימי את הסוכר בקערה והוסיפי לו מעט מים פושרים ואת השמרים. ערבבי היטב וחכי מספר דקות.
  2. הוסיפי את הקמח המנופה ומעליו את המלח תוך הקפדה שלא יגע בשמרים.
  3. הוסיפי מים וערבבי היטב.
  4. כשהעיסה מתחילה להתייצב הוסיפי את השמן לאט לאט תוך כדי ערבוב.
  5. לושי את הבצק ותני לו לנוח. חזרי על כך מספר פעמים. לעתים יש צורך בהוספת מים.
  6. שמני את הקערה והניחי בה את הבצק לתפיחה. כסי את הקערה בשקית או במכסה והשאירי לתפיחה של בין 40 דקות לשעה וחצי.
  7. הוציאי את הבצק מהקערה. זה הזמן של הפרשת החלה, קיימי את המצווה וברכי את הברכה. זה הזמן להתפלל להשם ולבקש את כל אשר ביקשה נפשך.
  8. חלקי את הבצק לחלקים ורדדי אותם לכדי רצועות. הניחי להם לתפוח מספר דקות.
  9. קלעי את הבצק לחלות והניחי לתפיחה נוספת כרבע שעה.
  10. טרפי ביצה ומרחי את החלות, הוסיפי מעט שומשום.
  11. שמני תבנית והניחי בה את החלות. מומלץ להניח בתנור תבנית נוספת ובתוכה מעט מים על מנת ליצור אדים בתנור שיאפשרו קבלת חלות רכות.
  12. חממי תנור לחום של 200 מעלות והכניסי את החלות למשך 10 דקות. לאחר מכן הנמיכי את החום ל-180 מעלות ותני להן להיאפות עד להזהבה.

כתבות נוספות:

מסיבת רווקות

נדרים לחתונה

אודות הכתובה

איך מכינים חינה